Att ha en god hälsa

Att ha en god hälsa betyder att vara frisk och att må bra. Hälsan påverkas en hel del av vad du äter så väl som det påverkas av sömn, rökning, alkohol och droger. Dessutom påverkas hälsan av hur du trivs med dig själv, de människor du har omkring dig och om du tycker ditt liv har en mening.

Samhället som du har omkring dig kan även det påverka din hälsa, det kan ha att göra med hur du bor, vad di jobbar med och så vidare.

Folkhälsa handlar om alla människors hälsa i landet. Rätten till en god hälsa är en mänsklig rättighet. Staten är skyldig att arbeta för att alla människor i samhället får till exempel den vård de behöver. I Sverige arbetar regeringen och olika myndigheter för att människor ska må bra.

Folkhälsomyndigheten är en statlig myndighet som har ett nationellt ansvar för frågor som handlar om folkhälsa. De arbetar för att alla människor i Sverige ska ha en bra hälsa. Folkhälsomyndigheten arbetar särskilt mycket med elva olika områden. De elva områdena är:

Bra matvanor och motion

Vad du äter och dricker har stor betydelse för hur du mår och för din hälsa. Samma sak med att träna. Att äta bra och att röra på sig kan minska risken för många sjukdomar, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer och psykiska besvär. 

För att få i dig alla ämnen som kroppen behöver är det viktigt att du äter olika sorters mat.

Livsmedelsverket har flera råd om mat som är bra för hälsan, till exempel:

  • Ät mycket frukt, grönsaker och bär. Välj gärna grova grönsaker som rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök. Det finns stora hälsovinster med att äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter och annan mat från växtriket.
  • Välj fullkornsprodukter när du äter till exempel bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
  • Ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan. Variera mellan feta och magra sorter och välj miljömärkt.
  • Välj nyttiga oljor i matlagningen, exempelvis rapsolja eller flytande matfetter gjorda på rapsolja och nyttiga smörgåsfetter.
20 Aug 2020