Viktigt med återhämtning

Något som är viktigt för vår hälsa, det är återhämtning. Dels efter träning, dels om man jobbar mycket. Återhämtning är ett sätt för våra kroppar att kunna slappna av, vila, bygga upp sig igen. 

Ofta har man 4 veckors semester under ett år man jobbar. Se till att låta dig själv få vila upp dig under denna tid. Många väljer att göra en massa saker under sin semester. Man vill "passa på". Men då hinner vare sig din kropp eller hjärna att slappna av. Självklart ska du inte ligga på rygg och göra ingenting under fyra veckors tid, men tillåt dig att göra det ofta än till vardags.

Återhämtning efter träning

Återhämtning efter träning är även det något som du bör tänka på att göra. Det är för att kroppen ska kunna återställa sig på bra sätt. Särskilt viktigt med återhämtning är det om du tränar tung styrketräning, hård konditionsträning eller genomför långa löprundor som varit slitsamma.

Du kan satsa på en aktiv återhämtning efter träning, det genom att äta dig till ny energi. Du gör det genom att fylla på dina kolhydratdepåer. Du behöver cirka 1 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt. Det är även viktigt att fylla på med protein. Du behöver ungefär en fjärdedels gram protein per kilo kroppsvikt.

Du kan även satsa på att ta en massage, få akupunktur, eller återhämta dig genom att utföra lättare träning. 

Om du vill förbättra återhämtningen, se till att dricka mycket vatten, både före, under och efter träningen. Se även till att sova 6-8 timmar per natt samt variera din träningsintensitet. 

25 Nov 2020